התמכרויות מזון

אנו מביאים את נושא התמכרויות מזון כדוגמא לסימפטום של “מחלה” שמאוד נפוצה היום וגורמת למחלות ולהשמנה.

מהן בעצם התמכרויות?
פסיכיאטרים ופסיכולוגים מגדירים התמכרות כהפרעה המאופיינת ע”י שימוש בחומר במשך זמן רב, תכוף מכפי המקובל. כל מערכת ממערכות הגוף אשר לה קשר עם מערכת העצבים, יכולה להיות מכורה לחומר מסוים זה או אחר. כאשר המזון שצורכים גורם להרגשה טובה, נוצר נוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) בשם דופאמין מידת ההתמכרות תלויה בכמות רצפטורי רוגע (opiate receptors) שנמצאת במוח. אתר רצפטורי רוגע במוח קולט את הכימיקל דופאמין שמעביר למוח תחושה של תענוג. אותה תחושה של תענוג נרשמת בזיכרון במוח, והיא השולטת ברצונותיו של האדם בפעם הבאה שיכניס סוג מזון שגורם לו לעינוג. ככל שכמות הרצפטורים קטנה יותר, יזדקק אותו אדם לכמויות רבות יותר של חומר ממכר כזה, ולהיפך, ככל שאתרי הרצפטורים במוח גדולה יותר, יהיה זקוק לפחות חומר ויהיה נתון פחות להשפעה של התמכרויות מזון. במלים אחרות, ככל שכמות הרצפטורים קטנה יותר, תחושת התענוג הבאה בעקבות הדופאמין חלשה יותר, ועקב כך יש צורך ביותר חומר כדי ליצור את הגירוי המספק לרצפטורים.

יש שני סוגי התמכרויות
1. התמכרות על רקע נפשי
2. התמכרות על רקע ביוכימי.
המשותף לשתי ההתמכרויות הוא הקשר האסוציאטיבי שיש למזון על מצב הרוח.
(דרך אגב, אנו גם קושרים קשר אסוציאטיבי לסוגי מזון ולסיטואציות. קפה בתום הארוחה, בתוספת עוגה ואפילו סיגריה… אך זהו קשר מסוג אחר לגמרי.)

1. התמכרויות על רקע נפשי
בכל חוויה בלתי נעימה בחיינו יש משהו שלילי. כאשר לא מסוגלים להתמודד עם הקוטב השלילי הזה כי קשה לנו, הולכים לקראת הקוטב השני החיובי,על מנת לפצות את עצמנו וזאת ע”י מזון, אלכוהול, סוכרים, שוקולד, סמים, מין וכו’. זהו השלב הראשון בהתמכרות.
התמכרות מצביעה על חוסר איזון באנרגיות במרכז מסוים בגוף. חוסר האיזון נובע מדיכוי רגשות, מחסימה. כדי להסיר חסימה זו, אנו לוקחים אנרגיה באמצעות התמכרויות. כך אנו משקיטים את המערבולת הפנימית. סוג זה של התמכרות מזון מוביל גם להפרעות אכילה: אכילה כפייתית, בולמיה (שמובילה לרוב גם לאנורקסיה).

2. התמכרויות על רקע ביוכימי:
הסוג השני של התמכרויות קשור לביוכימיה שמתרחשת בגופנו. סוגי מזון מסוימים הינם בעלי תכונות הגורמות להתמכרויות: סוכר, גבינות, שוקולד, בשר, קפה, אלכוהול. כשהרופא אומר לחולה שעבר 3 התקפי לב ועדיין סובל מכולסטרול גבוה – שאם לא ישנה את התזונה קיימת סבירות שהוא ימות – המזון שדווקא עליו לא ירצה לוותר יהיה הבשר או העוף המטוגן (“חיים רק פעם אחת”). מכאן הגיוני להניח שזו התמכרות.
התמכרות לשוקולד: בייחוד בקרב נשים, לקראת תום המחזור החודשי. האפקט של השוקולד הינו על המוח, כאשר הוא מגביר את כמות הסרוטונין המופרש במוח.
בניסוי שנערך באוניברסיטת מישיגן, נתנו חוקרים לקבוצת מכורים לשוקולד את התרופה נלוקסון (תרופה שניתנת נגד התמכרויות סמים, החוסמת השפעת מורפיום, הירואין וסמים אחרים על המוח). התרופה הוציאה את החשק לשוקולד לגמרי. לאותה תרופה הייתה גם השפעה על התמכרות לגבינה ומוצרי חלב אחרים, וכן סוכר ובשר.
ידוע גם על התמכרויות גבינה: חלבון הגבינה הקרוי קזאין מתפרק בתהליך העיכול ויוצר כמויות גדולות של רכיבים דמויי מורפיום הקרויים קאזומורפינים. מבחינה ביולוגית, חומרים אלה ממכרים והם האחראים בחלקם לקשר בין האם והתינוק הקורה בעת ההנקה!
התמכרות לקפאין: קפאין הינוחומר הנצרך ע”י מרבית האוכלוסיה הבוגרת באמצעות קפה, תה, קוקה קולה וכו’.

לקפאין יש השפעה פסיכולוגית וביוכימית המחולקת לשלושה:

  1. הקפאין חוסם פעולה כימית טבעית של המוח הקשורה לשינה. קיים במוח חומר כימי מסויים הקרוי אדנוסין, אשר נקשר לרצפטורים של אדנוסין במוח ומאפשר את תהליך השינה. הקפאין נקשר לרצפטורים של האדנוסין ובמקום להאט את פעילות המוח, מגביר וממריץ אותה.
  2. הקפאין מגביר את יצור האדרנלין בגוף ומפעיל את תגובת “הך או ברח” המשמש לנו במקרי סכנה. עקב כך הכבד מפריש גלוקוז אל מחזור הדם, כדי להגביר אנרגיה.
  3. קפאין מגביר ייצור דופאמין שהוא נוירוטרנסמיטר במוח, הגורם להרגשה טובה.

שתיה של למעלה מחמש כוסות קפה ליום עלולה להסתיים בהרעלת קפאין. תופעות הלוואי משתייה מרובה של קפה (או מצריכה מרובה של קפאין) – עליה בלחץ דם, דופק מואץ, הפרעות בקצב הלב, עליה בחומציות הקיבה וצרבות, וסיכון למחלות כמו סרטן הלבלב וכיבים בקיבה. בהיבט הנפשי יש לכך השלכות על הפרעות שינה והפרעות חרדה. הקפאין יוצר תלות, ובעת הגמילה מקפאין קיימות תופעות לוואי כמו כאבי ראש, עצבנות יתר, דכאון ועוד.
נעבור להתמכרויות סוכר: בפחית קולה יש מים הדרושים לגוף, אך עם פיתויים שממכרים את הגוף. בפחית אחת קולה יש שווה ערך ל- 7 כפיות סוכר. כך מפגיזים את המערכת בקפאין ובסוכר גם יחד.

ידוע לי אישית על מקרה של משפחה שנסעה לשליחות במקסיקו, ובגלל איכות המים הירודה שם, החליטו לעשות מה שהאמריקאים עושים – לשתות קולה במקום מים. המשפחה הזו שהתה במקסיקו שלוש שנים – מספיק זמן כדי לגרום להתמכרות. ואמנם, אותו אדם שפגשתי, מסתובב תמיד עם כוס קוקה קולה ביד. כיצד ניתן לעזור לאדם כזה? זאת נראה בהמשך.
התמכרות לסוכר: סוכר לבן ממכר כי הוא נספג במהירות ומעלה את רמת הסוכר בדם. מאידך, כשהשפעתו בדם יורדת, הוא גורם לירידה במצב רוח, עייפות וחוסר עירנות. וכך נוצר אפקט יו-יו. ככל שמרבים בצריכת הסוכר הלבן, כך מתגבר הצורך בעוד ועוד סוכר. כנ”ל, לגבי קמח לבן ומוצרי מאפה ופסטה מקמח לבן. השפעתם על המערכת זהה להשפעה של הסוכר הלבן.
באוניברסיטת לורנטיאן שבקנדה עשו ניסוי עם עכברים. ד”ר פרסינגר נתן במשך כמה חודשים לעכברים לשתות שבוע אחד מי סוכר ובשבוע שאחריו מים רגילים. להפתעתו, העכברים שתו בשקיקה % 30 ממשקל גופם בכל יום, וגם אכלו יותר. פשוט לא ניתן היה להשביע את רעבונם. תארו לעצמכם שבמשך 24 שעות ביממה הם שתו כל 5 דקות מבקבוק עם מי סוכר.
לחברות המזון יש חלק רב בתהליך ההתמכרויות: הפרסומות בעתונים, בטלביזיה ובמדיה מפתות אותנו ומובילות להתמכרויות (לדוגמא כדי למכר שמים אבקת חלב בחטיף DORITOS בארה”ב שהוא חטיף מתירס ).
הבעיה עם התמכרויות מזון מסוג זה בנוסף להיבט הנפשי איננה בעיה של אופי, או של כח רצון. זוהי בעיה של ביוכימיה הנוצרת בגוף. כפי שאמרנו, קיימים סוגי מזון בעלי תכונות ממכרות.
נשאלת השאלה כיצד משנים את הביוכימיה? כשנמצאים במעגל של התמכרויות, קשה לצאת מזה ולקחת פסק זמן. יש צורך לקחת חלק פעיל בתהליך ע”י נטילת אחריות אישית על הבריאות שלנו.

כיצד עושים זאת?
התשובה לכך היא ע”י שינוי בתזונה. יש לעבור לתזונה החופשית מהתמכרויות מזון. עלינו להכין את עצמנו ע”י שינוי בביוכימיה שבגוף, ואז נעלמת המשיכה לסוגי מזון ממכרים אלה. בד בבד עם השינוי בתזונה, יש צורך להתייחס להיבט ההוליסטי, כלומר גם לנפש – ע”י שינוי דפוסי חשיבה, מדיטציות, עבודה על דימוי עצמי ועוד.
במצפה אלומות אנו מציעים הזדמנות לשנות את הרגלי התזונה בעזרת שיטת ניקוי הגוף של ד”ר אן ויגמור: ע”י צמצום הצריכה של פחמימות מזוקקות, שתיה יומית של מיץ עשב חיטה, שהוא גורם מכריע בתהליך ניקוי הגוף, אכילת מזון בסיסי (alkaline):  מיצי ירקות ופירות, מזון טבעי חי (LIVING FOOD ),דגנים וקטניות מונבטים, וכן הימנעות מבשר, מוצרי חלב ודגים, וכן מדיטציות והתנקות נפשית ורוחנית, מודעות, הרצאות, יוגה, עיסויים, ניקוי מעי עמוק (הידרוקולוניק) ומנוחה טוטלית.

מי הייתה אן ויגמור?
ובכן, היא נולדה בתחילת המאה הקודמת בליטא, ולמדה מסבתה כיצד לרפא חוליים שונים באמצעות צמחי מרפא. בהיותה בת 18, כשהייתה כבר בארה”ב, נפצעה בתאונה, ורגליה התרסקו. מאחר והפציעה לא הגלידה יפה, התפתח נמק, והרופא ביקש לקטוע את הרגליים. אולם, היא התעקשה לטפל בהן בעצמה ועשתה זאת בהצלחה, בעזרת עשב חיטה וצמחי מרפא. בגיל חמישים ריפאה את עצמה מסרטן המעי הגס בעזרת דיאטה קפדנית של מזון טבעי חי ומיץ עשב חיטה, שינוי בצורת החשיבה, מדיטציה והתחברות לטבע. היא פתחה מרכז בבוסטון שנקרא “היפוקרטס”, ואשר קיים כיום בפלורידה. אלפי אנשים נהרו במשך השנים למרכז זה ונרפאו ממחלות שונות בעזרת השיטה. בארצות הברית קיימים 6 מרכזים הפועלים בשיטה זו.
היות והתמכרויות מזון גורמות למחלות, השמנה, דימוי עצמי נמוך ולעתים אף ליאוש, לדעתנו ניתן לצאת ממעגל הקסמים הזה בעזרת שיטתה של אן ויגמור.
אנו מציעים מסלולים של שבוע, שבועיים ואף יותר, עד להשגת המטרה של הבראת הגוף והנפש.

שם המחבר: עדנה מינץ

© כל הזכויות שמורות למצפה אלומות. אין להעתיק או לשכפל תוכן מאמר זה ללא רשות.
**הערה: המידע הניתן כאן איננו מידע רפואי ויש להיוועץ תחילה ברופא לפני שמחליטים לעשות שינויים כלשהם.

מקורות:
Breaking the Food Seduction, Neal Barnard, M.D.
CBC Broadcast: October 29, 2002 | Reporter: Wendy Mesley; Producer: Greg Sadler; Researchers: Colman Jones, Leonardo Palleja

היי, אנחנו בית הבריאות אלומות , נעים להכיר!

אם חיפשת מידע על סדנאות סוכרת, סדנאות ירידה במשקל, ניקוי גוף ושליטה בסוכר
זה המקום הנכון! אם אין לך זמן לקרוא, אפשר לדבר או להתכתב עם נציג ולקבל תשובה מהירה.  

רק כמה פרטים ואנחנו חוזרים אלייך >

    מבטיחים שלא נציף את תיבת המייל שלך, ותמיד ניתן להסיר את עצמך בקליק אחד

    האתגר האמיתי שלך היום הוא לנהל אורח חיים נכון, כזה שיעניק לך אושר וחיוניות לאורך זמן. ⭐️⭐️ההרשמה לסדנאות פתוחה! יש לך הזדמנות להתחיל מחדש ממש עכשיו⭐️