מדי שנה עולה מספר חולי הסוכרת בארץ ובעולם במהירות ובהתמדה.
הגורמים העיקריים למחלת הסוכרת הם הזדקנות האוכלוסייה ועלייה במספר האנשים עם גורמי הסיכון למחלה, בעיקר- עודף משקל וחוסר פעילות גופנית.
על פי נתונים שנאספו, מספר חולי הסוכרת מסוג 2 בעולם יגיע בשנת 2025 ל-319 מיליון, ועוד 418 מיליון יסבלו מהפרעה בהעמסת סוכר
בישראל מחלת הסוכרת היא מהשכיחות ביותר מבין המחלות הכרוניות ומהווה נטל כבד על החולה ועל משפחתו.
המצבים היותר בעיתיים של מחלת הסוכרת הנם המצבים של סיבוכי המחלה: רטינופתיה,(פגיעה ברשתית העין) נפרופתיה (פגיעה בכליות) ,קטיעות גפיים ועוד. על חולי הסוכרת לטפל ולשמור על עצמם ככל שניתן מפני סיבוכים קשים אלו.
החדשות הטובות הן כי איבוד של פחות מ 10% של משקל הגוף שלך יכול להפחית את הסיכון בהתפתחות המחלה ואפילו לגרום לנסיגתה, ובטח שלא להגיע לסיבוכיה. פעילות גופנית יחד עם צמצום קלורי – מהווים דרך יעילה ביותר ובטוחה להפחתה משמעותית בהתפתחות המחלה ומניעת סיבוכים אם כבר קיימת.
לא משנה מה השיטה שתבחרו, מחקרים מראים כי הגישה המוצלחת ביותר כרוכה בעובדה שיש לכם תפריט קבוע עם לוח זמנים קבוע לארוחות שלכם. כולל ארוחות הביניים. תכנון של אכילה בכל ארבע שעות עם ארוחות ביניים יאפשר לכם לשלוט בתחושת הרעב.גם תיעוד – כלומר ניהול יומן אכילה רשום מסייע לכם להיות מודעים יותר ולעקוב אחר מסלול התזונה שלכם ובכך בעצם גם לבדוק האם מה שאתם עושים אכן משיג את המטרה. גם אחרי שהשלתם את הקילוגרמים העודפים- דבקות בשגרת אכילה קבועה ומסודרת מגדילה משמעותית את הסיכויים לשמור על המשקל החדש.
כמה טיפים תזונתיים לאכילה בריאה מחוץ לבית המותאמת לירידה במשקל ולהתמודדות עם מחלת הסוכרת:
אכילה היא דרך חיים עבור אנשים רבים. לרוב הבחירות שלנו במזון שאנו אוכלים הן עניין של נוחות בלבד: סנדוויץ’, מאכלי המעדנייה בסופרמרקט, או הזמנת ארוחות בבתי קפה או מסעדות- כל אלו הרבה יותר נוחים ליישום מאשר להכין בעצמינו את האוכל, עניין של זמן ושל התעסקות ואפילו של טעם.אם בכל זאת בחרתם לאכול בחוץ, נסו לשמור על הכללים הבאים על מנת עדיין לשמור על תכנון נכון של ארוחות בריאות בכדי להמשיך לקיים אכילה בריאה המתאימה לצרכים והמטרות שלכם (מניעה/ טיפול במחלת סוכרת ע”י ירידה במשקל בעזרת צמצום קלורי) :
ראינו שצמצום קלורי, אכילה בשעות קבועות, בחירה נכונה של מזונות בעלי ערך קלורי נמוך או הפחתה בכמות הכללית של המזון אותו אנו אוכלים –תורמים בעצם לירידה במשקל. אותה הירידה במשקל (פחות מ- 10% ממשקל הגוף) תגן עלינו מפני התפתחות מחלת הסוכרת, שכן עודף משקל הנו גורם סיכון עיקרי להתפתחות והדרדרות המחלה וכפי שציינתי גם בתחילת מאמר זה חייב להיות משולב עם פעילות גופנית. הפעילות הגופנית מסייעת בהכנסת הסוכר לתאים ובכך מפחיתה את רמתו בדם.