כולסטרול טיפול טבעי

מצפה אלומות ושיטת הטיפול הייחודית להתמודדות עם מדדי כולסטרול גבוהים בדם.

מדדים גבוהים של כולסטרול בדם מגבירים את הסיכוי לטרשת עורקים ולמחלות לב. טיפול מונע, הכרוך בהתמודדות מחושבת ויומיומית של תזונה בריאה ושינוי מהותי באורח החיים עשויים להפחית משמעותית רמות גבוהות של כולסטרול בדם, ואף למנוע מחלות לב. מאמר זה מבקש לבאר שאלות ומושגים מרכזיים בנושא כולסטרול, ולהציג את האלטרנטיבה הייחודית בה פועלת חוות הבריאות “מצפה אלומות” כערוץ המקנה תוצאות חיוביות בהפחתת מדדי כולסטרול בדם.
לחוות הבריאות “מצפה אלומות” ניסיון מוצלח ומוכח בהורדת מדדי כולסטרול וכמות השומנים הרוויים בדם. ולראייה, אורחים עם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, אשר שהו בחווה והתמידו בשיטה, דיווחו על הפחתה משמעותית במדדי כולסטרול, טריגליצרידים וסוכר בדמם.

מספר שאלות ועובדות חשובות בנושא כולסטרול:
מהו כולסטרול?
כולסטרול הנו מרכיב חיוני לחיים. כולסטרול הינו מולקולת שומן חיונית, הנמצאת במחזור הדם ובממבראנות תאי הדם האדומים, בתאי הכבד ובתאי העצב. כולסטרול נוטל חלק משמעותי בתהליכים חשובים המתחוללים בגופינו, ולכן הימצאותו בגוף היא הכרחית אולם, במקרים בהם מופר האיזון של מדדי כולסטרול בדם הופך הכולסטרול לאויב.

כולסטרול ותפקידיו:
כולסטרול הינו מולקולה האמונה על תפקידי מפתח המתרחשים בגופינו. כולסטרול הנו מרכיב יסודי בבניית הורמוני המין הזכריים והנקביים, כולסטרול מהווה חומר מוצא לייצור שלושת סוגי הורמוני הקורטיקורסטרואידים, האחראים על ויסות חילוף החומרים בגוף כגון: מים, מינרלים מסוג אשלגן ונתרן, גלוקוז, חלבונים ושומנים. וכמו כן, כולסטרול הוא יסוד הכרחי בייצור מלחי המרה וויטמין D.

כיצד מופק כולסטרול?
כולסטרול מופק משני מקורות עיקריים: האחוז העיקרי של כולסטרול מופק על ידי גופינו באמצעות הכבד (כ-1000 מ”ג ביום) בעוד האחוז המשני של כולסטרול מופק מהמזון אותו אנו צורכים. כולסטרול הנו יסוד המצוי בעיקר במזון מן החי (כגון: ביצים, חלב, בשר, עוף, דגים). כאשר, מזון מן הצומח אינו מכיל כולסטרול (למעט חמאת קקאו, שמן קוקוס ושמן דקלים).
במקרים בהם קיים מחסור באספקת כולסטרול ממקור חיצוני (כדוגמת התזונה הצמחונית) אזי הגוף ייזום את ייצור שארית הכמות הנחוצה של כולסטרול בכבד. מכאן נובע, כי אדם הצורך כמויות רבות של כולסטרול בתזונתו, גופו (הכבד) ייצר כמות פחותה יותר של כולסטרול ממקור פנימי, עובדה הגורמת להצטברות רובד של עודפי כולסטרול על גבי דפנות העורקים.
בשל העובדה, כי גופינו מתקשה לפרק עודפי כולסטרול הוא מסלק עודפים אלו באמצעות הפרשתם ההדרגתית מהכבד החוצה באמצעות הצואה. מוקד הבעיה טמון בעובדה כי הכבד ניחן ביכולת עצמית מוגבלת של הפרשת כולסטרול (בדומה לכבד של חיות צמחוניות)ולכן, אם נעמיס עליו כמויות רבות של מזון עתיר כולסטרול ושומן רווי יופר היחס העדין בין רמות כולסטרול חיצוניות ובין רמות כולסטרול פנימיות, וכך יתפתח רובד מזיק של כולסטרול על גבי דפנות העורקים. מנגד, לבעלי חיים אוכלי בשר קיבולת גבוהה למזון רווי כולסטרול וככל שנאביס אותם בכמויות רבות של כולסטרול, כך הכבד שלהם יפריש אותו יותר.

כולסטרול טוב, כולסטרול רע:
כולסטרול הינו מולקולת שומן אשר איננה מסיסה בדם. בשל תכונה זו, כולסטרול משונע מן התאים ואליהם באמצעות נשאים הנקראים ליפופרוטאינים המורכבים משומנים ומחלבונים.
ניתן להבחין בשלושה סוגים עיקריים של כולסטרול:
(HDL (High Density Lipoprotei – צפיפות גבוהה של ליפופרוטאינים
(LDL (Low Density Lipoprotein – צפיפות נמוכה של ליפופרוטאינים
(VLDL (Very Low Lipoprotein – צפיפות נמוכה מאוד של ליפופרוטאינים
*ערכו הכללי שלכולסטרול יחושב לפי חיבור בין השלושה.
כולסטרול מסוג LDL אחראי על הובלה של כולסטרול אל הרקמות, ואילו כולסטרול מסוג HDL אחראי על הובלה של כולסטרול אל הכבד (על מנת שיוכל לעבור תהליכים של חילוף חומרים והפרשה). המדד הערכי היחסי בין כולסטרול מסוג HDL לבין כולסטרול מסוג LDL מקנה את הצפי לקביעת התפרקותו או שקיעתו של כולסטרול בדם. ככל שהמדד הערכי היחסי בין כולסטרול מסוג HDL לבין כולסטרול מסוג LDL עולה, כך קיימת הצטברות קטנה יחסית של טסיות דם.
רמה גבוהה של כולסטרול מסוג LDL בדם היא מסוכנת, משום שהיא עלולה לגרום להצטברות של רובד בדפנות כלי הדם העשויה להגיע ללב ולמוח. כאשר חוברים חומרים שונים אל כולסטרול מסוג LDL נוצרים משקעים קשים וסמיכים של פלאק, שעשויים להוביל לסתימת עורקים. באזור הפלאק נוצרים מעין גושים המכונים גם קרישי דם, העלולים לגרום לחסימת זרימת הדם של שריר הלב ועל ידי כך לגרום להתקף לב. לכן, כולסטרול מסוג LDL זכה לכינוי “כולסטרול רע” בשל הנזקים שהוא גורם בדפנות העורקים, ואילו כולסטרול מסוג HDL זכה לכינוי “כולסטרול טוב” בשל יכולתו לעבור תהליך של פירוק, הפרשה והצטברות מועטה.

תזונה צמחונית והקשר לרמות נמוכות של כולסטרול בדם:
מחקר רחב היקף, שפורסם בספרו של החוקר ד”ר קולין קמפבל- THE CHINA STUDY, בחן את השפעת התזונה הצמחונית על בריאות האדם, ומצא כי בשנות השבעים מדדי כולסטרול שנעו בין 200-300 מיליגרם לדציליטר, נחשבו כנורמאליים במונחי העולם המערבי. בעוד, בקרב האוכלוסייה הסינית הכפרית, אשר ניזונה בעיקר מתפריט צמחוני, נמצא כי הטווח הנורמאלי של מדדי כולסטרול בדם נע בין70-170. מכאן נובע, כי תזונה המורכבת ממזון צמחוני היא אידיאלית להורדת כולסטרול. על סמך מחקר זה, ניתן לומר כי ככל שניזונים יותר ממזון מן החי, כך הסיכוי לפתח מחלות בכלי הדם, מחלות לב וסרטן הוא רב יותר.

מדדי כולסטרול ומשמעותם:
נמוך מ-200 – רמה רצויה
200 עד 230 – רמה הגובלת בסיכון
240 ומעלה – רמה מסוכנת מאוד, המעלה את הסיכוי ללקות במחלות לב פי חמש.
*היחס בין מדדי כולסטרול כלליים למדדי כולסטרול מסוג HDL הוא החשוב ביותר!
כיצד נקבע היחס? חשבון פשוט! תחילה מבצעים חלוקה של ערכי הכולסטרול הכללי בדם בערכי כולסטרול מסוג HDL, וכך ניתן להעריך בהתאם לטווחי המדדים השונים את התוצאה הסופית. חשוב לזכור כי ככל שמדדי הכולסטרול הכלליים גבוהים ומדדי כולסטרול מסוג HDL נמוכים, יגבר הסיכון למחלות לב. מנגד, ערכי כולסטרול כללי נמוכים ומדדי כולסטרול מסוג HDL גבוהים מפחיתים את הסיכון לפתח מחלות לב. שכן, כאשר רמת כולסטרול מסוג HDL היא נמוכה מ-40 או כאשר רמת כולסטרול מסוג LDL היא גבוהה מ-160 גובר הסיכון במיוחד למחלות לב.

משמעות היחס בין רמות שונות של כולסטרול מסוג HDL ומסוג LDL בדם:
1. קיים הבדל בין היחס הממוצע של רמות כולסטרול(HDL/LDL) בקרב גברים שהוא 3.6, לבין היחס הממוצע של רמות כולסטרול בקרב נשים שהוא 3.2.
2. יש חשיבות רבה לרמות החמצון של כולסטרול. שכן, ככל שרמת החמצון של כולסטרול גבוהה יותר, כך קיימת נטייה גדולה יותר לכולסטרול להצטבר בעורקים ולגרום לסתימתם.
3. ערכים גבוהים של כולסטרול מסוג HDL נגרמים ממחלת כבד. ערכים נמוכים שלכולסטרול מסוג HDL מגבירים את הסיכון לחלות במחלות לב.
ערכים גבוהים של כולסטרול מסוג LDL מצביעים על אכילה מוגזמת של שומנים או היפרליפידמיה.
וערכים נמוכים של כולסטרול מסוג LDL מצביעים על פגמים של ספיגה במעיים, או על תזונה לקויה.
4. היחס בין כולסטרול מסוג HDL לבין כולסטרול מסוג LDL יהיה המדד אשר יקבע האם הכולסטרול ישקע ברקמות או יתפרק.

קריטריונים מומלצים להתמודדות יעילה עם כולסטרול גבוה בדם:
הקריטריון המכריע להתמודדות מוצלחת בהפחתת רמות גבוהות של כולסטרול בדם, כמו גם הפחתת הסיכון לטרשת עורקים היא תזונה צמחונית, המורכבת מדיאטה הדלה בשומנים רווים מן החי ועשירה בסיבים, ויטמינים, חומצות שומן ומינרלים, שכולם ככולם הם עתודה בטוחה להפחתת מדדי כולסטרול “רעים” בדם.
קריטריון נוסף, החשוב לצורך הפחתת רמות גבוהות של כולסטרול בדם הוא הימנעות מצריכה של שומן טראנס, שומן שהוא עיבוד של שומן צמחי רב בלתי רווי (כגון מרגרינה) ומזון מטוגן.
ומנגד, העלאת הצריכה של שומן מסוג אומגה 3 (כגון אגוזי מלך ואגוזים בכלל, שמן פשתן ופשתן) הידוע בסגולותיו האנטי דלקתיות וביכולתו לעכב את הצטברות טסיות הדם.
בנוסף לקריטריונים אלו, אנו בחוות הבריאות “מצפה אלומות” ממליצים על הדרכים הבאות:
שתיית מיץ עשב חיטה – הידוע כמסייע בתהליך המסת השומנים.
הנהגת תוכנית תזונה צמחונית ומיוחדת, הנשענת על תזונת ה- RAW FOOD, צום מיצים וניקוי הכבד שיטה אשר הוכיחה את יעילותה בהורדת כולסטרול ושומנים בדם. כמו כן, יש להימנע מעישון ולהרבות בפעילות ספורטיבית ותרפיה של איזון הגוף והנפש, פעילות שגורמת לירידה במשקל, קריטריון מהותי להפחתת רמת כולסטרול בדם כמו גם הפגת מתחים ולחצים גופניים ונפשיים, שאלמלא פעילות זו, יפריש הגוף הורמונים המעלים את רמת הכולסטרול בדם.

לסיכום, חוות הבריאות “מצפה אלומות” מספקת את המענה הטיפולי ההוליסטי השלם להתמודדות מוצלחת עם בעיות של יתר כולסטרול ושומנים בדם ומזמינה אתכם לטעום אורח חיים בריא, אורגני וטבעי, שהוכח כיעיל במאבק היומיומי של אנשים הסובלים מרמות כולסטרול גבוהות בדם.