איור וודה מדע הרפואה ההודית העתיקה

איור וודה מדע הרפואה ההודית העתיקה (מאמר ראשון בסדרה)

הפירוש המילולי של המילה איור וודה הוא ידע טהור נצחי (וודה) על החיים (איור). הספרות הוודית העתיקה טוענת שידע זה הגיע לאנושות בתקופה הקדומה מרישים (רואים) מוארים שחשו דאגה ממצבו העגום של המין האנושי ומהגברת המחלות והבעיות הרפואיות בעולם. הרישים שאפו לגלות את האמת העמוקה העומדת בבסיס הפיזיולוגיה האנושית ואת הדרכים שבאמצעותם ניתן למנוע סבל ולהאריך את תוחלת החיים. הם התכנסו ותרגלו מדיטציה ביחד בקבוצה גדולה. התרגול המשותף יצר שדה רב עוצמה של קוהרנטיות וטוהר שאפשר לאחד מהם, בראדאווז’ה, לקבל בחזון פנימי (דארשנה) את התשובות לשאלותיהם.

הידע האיור וודי הועבר במשך דורות רבים בע”פ ממורה לתלמיד ובתקופה מאוחרת יותר הוא אורגן בשש אוספים של ידע הנקראים סמהיטות.

הנושא המרכזי של איור וודה הוא ליצור מצב של איזון מושלם בכל היבטי החיים. מצב שבו האדם נהנה מחיים ארוכים ומאושרים במצב של הארה. כדי להשיג מצב זה איור וודה טוענת שחשוב ליצור איזון פיזיולוגי ומנטאלי עוד לפני שמחלות מופיעות כדי “למנוע את הסכנה שעדיין לא הופיעה” (רעיון זה עומד גם בבסיס האסטרולוגיה ההודית העתיקה).

שלושת הדושות

פרוש המילה דושה הוא תכונה. איור וודה טוענת כי כל תפקוד גופני קשור לשלושה דושות: ואטה, פיטה וקאפה, עקרונות בסיסים שאחראיים לכל הפעילות הפיזיולוגית. כל אחת מהדושות קשורה ליסודות שונים הפועלים בגוף וביקום כולו. דושות מאוזנות מאפשרות לאדם ליהנות מבריאות טובה ואילו חוסר איזון בתפקודם אינו מאפשר לאדם להתחבר לאינטליגנציה האין סופית שעומדת בבסיס הבריאה ויוצר בעיות רפואיות שונות.

ואטה

ואטה הינה הדושה שקשורה לכל התנועה בגוף ובמערכת העצבים. משמעות המילה ואטה היא “זאת שמניעה דברים” . ואטה מניעה את שתי הדושות האחרות ולכן היא נחשבת לחשובה ביותר. ואטה מנתבת תחושות שונות שמתקבלות מאברי החושים, היא אחראית לכניסת אוויר אל הריאות ויציאתו החוצה, לתנועת הדם במערכת התאית ולמחשבות שעוברות במוח.

ואטה נמצאת בגוף במוח ובמערכת העצבים וכן במעי הגס. היא קשורה לחוש המגע ולשמיעה. ומתאפיינת בקלות, חספוס, יובש וקור.

טיפוסי ואטה בדרך כלל רזים, הגוף מתאפיין בחוסר סימטריות כמו לדוגמה בשיניים, הגידים בולטים והעור יבש. קצוות הגוף (כמו אף, מרפקים או סנטר) מחודדים.

כשואטה מאוזנת היא יוצרת: שמחה וחיות, הכרה בהירה וערנית שמאפשרת קליטה מהירה, וסקרנות בריאה. ואטה מאוזנת מאפשרת התלהבות מדברים ומרעיונות חדשים, דיבור רהוט, תפקוד טוב של המעיים ודרכי השתן, דמיון מפותח, שינה טובה שמסייעת לבריאות, אופטימיות, הרגלים קבועים והיווצרות נורמאלית של הרקמות.

כשואטה לא מאוזנת היא יוצרת: חוסר מנוחה, חוסר יציבות, זיכרון חלש שגורם לחוסר יכולת לעכל מידע, שינה לא סדירה, עייפות, עצירות, חרדות פחדים ודאגות. רזון, עור כהה ויבש, קור ברגלים ובידיים, כאבי ראש, הפרעות במחזור, נפיחות וגזים.

גורמים שמוציאים את ואטה מאיזון הם: מאמץ רב, עייפות והתרגשות, דיכוי דחפים טבעיים (כמו רעב צמא, שינה והליכה לשירותים). סדר יום לא קבוע. הליכה לישון מאוחר (אחרי השעה עשר בלילה), אוכל יבש וקר עם הטעמים חריף, מר ומצמת, מזג אויר קר ויבש, פעילות מנטאלית רבה, דיבור רב, נסיעה, תאונות או פציעות וצום.

גורמים שמאזנים ואטה: אוכל חם ושמנוני, טעמים מלוחים, מתוקים וחמוצים. עיסוי איור וודי בשמן סומסום, הליכה לישון בשעה מוקדמת (רצוי לפני 22.00). שתייה חמה. מנוחה, חום וטיפולי פאנצ’ה קארמה (חמישה תהליכי טיהור גופניים).

פיטה

פיטה קשורה ליסוד האש ולחילוף החומרים בגוף. פיטה מתאפיינת בחום, חריפות, חומציות ומעט נוזליות.

היא נמצאת בגוף בקיבה, במעי הדק ובכבד (שם יש את ריכוז החום הגבוה ביותר בגוף) וכמו כן בטחול ובלבלב. פיטה קשורה גם לראיה ולרגשות.

טיפוסי פיטה הינם בדרך כלל אנשים אנרגטיים שאוהבים פעילות אינטנסיבית. מבנה הגוף שלהם שרירי ובדרך כלל אין להם שיער רב על הגוף. אנשים אלו יכולים לאכול יותר מבלי להשמין. אולם במצב לא מאוזן הם צוברים כעסים ותסכולים ואז הכבד שלהם נחלש והם יכולים להשמין עקב חולשת הכבד והצטברות שומנים. טיפוסי פיטה לא מסתדרים עם מזג אויר חם.

פיטה מאוזנת יוצרת: טבע אוהב וחם, סיפוק עצמי, עיכול מאוזן, אינטלקט ודיבור חד, אנרגיה גבוהה, כושר מנהיגות, איזון גופני במנגנון הצמא והחום, עור בוהק. אנשים אלו מאד אחראיים ומסורים. הם בעלי חוש אסתטי מפותח, נקיים ומדויקים.

פיטה לא מאוזנת יוצרת: מחלות עור, אולקוס, צרבת, דלקות, שער מאפיר או מקריח בגיל צעיר, רגזנות וחוסר סבלנות, פרפקציוניזם, ביקורתיות, חום בגוף, בעיות בעיכול, בעיות בשינה.

גורמים שמוצאים את הפיטה מאיזון הם: שינה בשעה מאוחרת (אחרי 22.00). מזון חם מידי, חמוץ, חריף ומלוח. חום, שמש והמצאות ליד אש, כעס שנאה, קנאה ותאווה. לחץ זמן, פעילות יתר ועבודה מרובה. דילוג על ארוחות, אלכוהול ועישון.

גורמים שמאזנים פיטה: מזון קר שכולל את הטעמים מתוק (לא סוכר) מר ומצמת. גה’י (חמאה מטוהרת) עיסוי איור וודי בשמן קוקוס או בשמן זית. הליכה לישון לפני 22.00. צפייה בשקיעה, מזג אויר קריר, שחייה, וטיפולי פאנ’צה קארמה.

קאפה

קאפה קשורה ליסוד האדמה והמים ולמבנה הגוף. קאפה מעניקה תמיכה ויציבה לגוף וכמו כן מעניקה לו יציבות פסיכולוגית. טיפוסי קאפה הינם מלאים יותר משני הטיפוסים האחרים. הם חזקים, שקטים ומקרינים אומץ, הדרת כבוד, ותחושה שיש על מי להישען.

קאפה מתאפיינת בקור, שמנוניות, יציבות, איטיות ומתיקות.

קאפה מאוזנת יוצרת: אנשים מלאי חיים, חביבים ונעימי הליכות, נדיבים וסלחנים, יציבים. גוף חזק בעל פרופורציות נכונות, פרקים תקינים, מערכת חיסונית טובה, זיכרון טוב ואומץ לב.

קאפה לא מאוזנת יוצרת: עצלות, עמימות וכבדות, עור שמנוני וחיוור, אלרגיות ואסתמה, עיכול חלש, נטייה להשמנה, רכושנות, שינה רבה מידי, דיכאון, חוסר יכולת לשנות דברים, היווצרות של ציסטות וגידולים אחרים.

גורמים שמוצאים את הקאפה מאיזון הם: קימה מאוחרת בבוקר (אחרי 6.00), אכילת יתר, מזון לא טרי, כבד, שמנוני מידי, קר, מתוק, חמוץ ומלוח. חוסר תרגול גופני, גיוון מועט בחיים, מזג אויר קר ורטוב, שינה אחרי האוכל, שינה בזמן היום ומוצרי חלב.

גורמים שמאזנים קאפה: מזון חם שכולל את הטעמים: חריף, מר ומצמת. תרגול גופני חזק ואינטנסיבי. עיסוי איור וודי בכפפות משי, פעילות מוגברת, קימה לפני שש בבוקר.

התגלות הדושות בטבע ובשעות השונות של היום

שלושת הדושות קיימות לא רק בפיזיולוגיה, הן פועלות ללא הפסק בכל הטבע. כך לדוגמה ואטה מתבטאת ברוח ובתנועה של זרמי מים, אור השמש ואש קשורות לתפקוד של פיטה בטבע, ומבנים מוצקים של אדמה אדמה וסלעים קשורים לקאפה.

אדם שאינו חיי בהתאם לחוקי הטבע גורם ליצירת חוסר איזון בדושות ולהופעת מחלות שונות באופן דומה חוסר איזון בדושות כפי שהן מופיעות בטבע יכול ליצור תנאי אקלים קשים. כך ניתן להתייחס לסופת הוריקן כחוסר איזון בווטה, לחמסינים כחוסר איזון בפיטה ולשיטפונות או סופת שלג כחוסר איזון בקאפה.

הדושות דומיננטיות באופן שונה בשעות השונות של היום:

02.00-6.00 ואטה

06.00-10.00 קאפה

14.00-10.00 פיטה

18.00-14.00 ואטה

22.00- 18.00 קאפה

02.00-22.00 פיטה

בהתאם לחלוקה זאת איור וודה מספקת הנחיות שונות לסדר יום המותאם לאיכויות השונות של הדושות המתבטאות בשעות השונות של היום:

עדיף לקום מוקדם בבוקר כשואטה דומיננטית וכך כל פעילותנו היומית תושפע מהערנות והקלילות של וואטה.

עם הקימה יש לשתות כוס מים בטמפרטורת החדר ולאחר מכן לנסות לרוקן את המעיים ואת שלפוחית השתן.

יש לנקות בבוקר את השינים ולהסיר לכלוך מהלשון באמצעות מגרד לשון איור וודי או כפית.

מומלץ לבצע בבוקר עיסוי איור וודי בשמן לכל הגוף. עיסוי זה מזין את העור, מסלק רעלים מהגוף ומרגיע. לטיפוסי וואטה וקאפה מומלץ להשתמש בשמן שומשום, לטיפוסי פיטה עדיף להשתמש בשמן קוקוס או חמניות . במידת האפשר רצוי להשאיר את השמן על הגוף לאחר העיסוי למשך 20-40 דקות.

לאחר העיסוי יש לעשות מקלחת או אמבטיה חמה.

מומלץ לאחר מכן להתחיל את היום בתרגלי יוגה ומדיטציה.

ארוחת הבוקר צריכה להיות קלה.

במידת האפשר יש לאכול את הארוחות בערך באותה שעה כל יום.

עדיף לאכול צהרים בין השעות 12.00 ל 13.30 בשעות אילו פיטה דומיננטית ומאפשרת לגוף לעקל את המזון במהירות וביעילות.

ארוחת צהרים צריכה להיות הארוחה העיקרית של היום. לאחר הארוחה מומלץ לנוח מספר דקות .

יש לאכול תמיד בהתאם לרמת הרעב. בסיום הארוחה עלינו להרגיש רעננים ולא עייפים.

מצב הרוח של האדם שמכין את האוכל ישפיע על טיב המזון ועל השפעתו על הסועד ולכן לא רצוי להכין את האוכל כשאנו לחוצים או רגוזים.

יש לאכול בסביבה שקטה ורגועה, אין לאכול תוך כדי קריאה, צפייה בטלוויזיה, נהיגה וכו. יש לאכול תמיד בישיבה ולהימנע מאכילה מהירה או איטית מידי.

ניתן בזמן הארוחות לשתות מעט מים חמים בלגימות קטנות. חום המים יחזק את מערכת העיקול. מוטב לא לשתות כמות גדולה של נוזלים שעה לפני האוכל ושעה לאחר הארוחה.

באופן כללי כדאי להימנע ממשקאות וממזונות קרים מאד מכיוון שהם עלולים לפגוע בתהליך העיכול ובבריאות.

יש להקפיד על טריות המזון ולהימנע מאכילת מזון לא טרי ומשומר וכמו כן להימנע “ממזון מהיר”. רצוי להימנע ממאכלים כבדים, שמנוניים ומטוגנים.

באופן כללי איור וודה ממליצה על מזון צמחוני. לאילו שאינם צמחונים מומלץ להימנע לחלוטין מבשר אדום.

רצוי לכלול בדיאטה שלנו פירות טריים או מיץ פירות וירקות טריים שהוכנו באותו יום.

מומלץ לאכול פירות כארוחה נפרדת- כארוחת בוקר או כארוחת ארבע. במידת האפשר רצוי לאכול רק סוג אחד של פרי בארוחה ולא לערבב פירות. רצוי להעדיף פירות בשלים, מתוקים ועסיסיים.

מומלץ לאכול מזון אורגני שגדל ללא חומרי הדברה רעילים וללא דשנים כימיים.

רצוי לכלול בכל ארוחה את חמשת הטעמים (מר, מתוק, חמוץ, מלוח ומצמת). המצאות כל הטעמים בארוחה מסייעת ליצור לאחר הארוחה הרגשת סיפוק ומונעת את הרצון לנשנש בין הארוחות.

ארוחת הערב צריכה להיות קלה רצוי לא לאחר השעה 19.00

רצוי ללכת לישון מוקדם לפני השעה 22.00. בשעות אלו קאפה שליטה וכך שנת הלילה תתאפיין בכבדות ועומק שמאפיינים את קאפה. שינה בשעה מוקדמת תאפשר לנו לקום לפני 6.00 ולהתחיל את היום ברגל ימין.

שם המחבר: מוטי שפי

היי, אנחנו בית הבריאות אלומות , נעים להכיר!

אם חיפשת מידע על סדנאות סוכרת, סדנאות ירידה במשקל, ניקוי גוף ושליטה בסוכר
זה המקום הנכון! אם אין לך זמן לקרוא, אפשר לדבר או להתכתב עם נציג ולקבל תשובה מהירה.  

רק כמה פרטים ואנחנו חוזרים אלייך >

    מבטיחים שלא נציף את תיבת המייל שלך, ותמיד ניתן להסיר את עצמך בקליק אחד

    האתגר האמיתי שלך היום הוא לנהל אורח חיים נכון, כזה שיעניק לך אושר וחיוניות לאורך זמן. ⭐️⭐️ההרשמה לסדנאות פתוחה! יש לך הזדמנות להתחיל מחדש ממש עכשיו⭐️