שמן מזוכך – נשמע זך וטהור להפליא… האם כך ?!

טוב שם טוב …. וגם שמן טוב ….מאת רחל אנטמן, תזונאית “מצפה אלומות”
“שימו שמן, שמן זית”

מהו התהליך שעוברים השמנים הצמחיים (מפולי סויה, ליפתית (קנולה), תירס ושאר ירקות) נטולי הטעם והריח העומדים על המדף בבקבוקי פלסטיק והכל כדי לזכות בחיי מדף ארוכים יותר?

בטבע חומצות השומן ממקור צמחי בנויות כך שבעת חשיפה לחום, אור ואוויר, מתרחשת התחמצנות מהירה. תהליך זה גורם לשמן להתעפש ולהתקלקל.
כדי להאריך את חיי המדף של השמנים, משתמשים בתעשייה בתהליך כימי אגרסיבי מאוד ורב-שלבים, שבסופו מתקבל שמן מזוכך.

כיצד מפיקים שמן מזוכך?

מועכים את הפולים / הזרעים / הגרעינים ומשרים אותם בכימיקלים ממיסי שומן.
את התמיסה מחממים לטמפרטורה גבוהה, כדי לאדות ולנדף את הכימיקל הרעיל.
ואז….. מגיע שלב הזיכוך, מערבלים את השמן במהירות גבוהה כדי להפריד מתוכו מרכיבים כמו לציטין (הנוטה להשחיר בטמפרטורה גבוהה). בשלב זה, השמן כבר מעופש ועלול להתחמצן במהירות.

על מנת לנטרל את הטעם החומצי, מערבבים את השמן עם חומר בסיסי ו… בסופו של התהליך, מרתיחים את השמן לטמפרטורה של 230 מעלות. בחימום. השמן משנה את המבנה המרחבי שלו. מה שנותר מחומצות השומן הטבעיות (ציס), הופך לצורה חדשה סינתטית בשם “טראנס”. (מרגרינה, למשל, הינה שומן צמחי מוקשה = שומן טראנס).

בטבע אין חומצות שומן- טראנס. גופנו מזהה אותו כחומר זר ואינו מסוגל לעכל אותו. חילוף החומרים משתבש והשומן המזיק והמחומצן שוקע ומשתקע על דפנות העורקים.

שמן מזוכך מאבד מאיכותו ולמעשה הינו שמן מקולקל החושף את הגוף לרדיקלים חופשיים. השמן חסר את ריח הצמח ממנו הופק וחסר ערכים תזונתיים.
לגוף אין יכולת לספוג את השמן והוא מוביל ואוגר אותו בתאי השומן בלבד.

שמן טוב הינו מרכיב חיוני בדיאטה בריאה– אנו זקוקים לשמן בריא, כדי לספוג ויטמינים ורכיבי תזונה חיוניים וגם כדי לשמור על משקל מאוזן ותקין.

במה כן להשתמש?
שמן בכבישה קרה. זהו שמן שהופק בלחץ, ע”י סחיטה, ללא כימיקלים ובטמפרטורה שאינה עולה על 37 מעלות.
שמן בכבישה קרה מכיל ויטמין E באופן טבעי שהוא נוגד החמצון מספר אחד.
השמן שומר על הריח, הטעם, הארומה והצבע הדומיננטי. אם קניתם כמות גדולה של שמן תוכלו להאריך את חייו, בכך שתוסיפו לתוכו כף שמן נבט חיטה, או כמוסות ויטמין E . הימנעו מאחסון שמן בבקבוקי פלסטיק (תוצר של נפט).
שמן במגע עם פלסטיק מייצר חומרים רעילים.
מומלצים השמנים הצמחיים המופקים בכבישה קרה: שמן זית, שומשום, אבוקדו וקוקוס.

כיצד נבדוק את איכות השמן?
שמן בכבישה קרה, נוזלי בטמפרטורת החדר ומתקשה בקירור.
כדי לבדוק את איכות השמן שקניתם, שימו בצלוחית קטנה מעט שמן והכניסו למקרר ל-24 שעות. שמן בכבישה קרה יתקשה. באותה הזדמנות הכינו לעצמכם חמאת שמן זית (מתכון בהמשך).