עגלת קניות0 פריטים|0.00 ש"ח
חיפוש
קהל היעד
הרשמה לסדנא ומידע נוסף
חדשות חוות הבריאות
ניקוי רעלים מהגוף
מרכז הטיפולים בחווה - התומך בניקוי גוף
חנות הטבע של חוות הבריאות
אורחים מספרים
מחירון סדנאות ניקוי גוף
התמודדות עם השמנת יתר
טיפול באתגרים רפואיים בשיטה טבעית
פורום תזונה נכונה ובריאה
מאמרי בריאות
צוות חוות הבריאות
כתבות על חוות הבריאות
גלריית סרטונים
מתכוני בריאות
אמנות ב"מצפה אלומות"
גלריית תמונות
קישורים מומלצים
אתם נמצאים ב:    מאמרי בריאות  >>  צרבת  >>  צרבת, תזונה ומה שבינהם

צרבת, תזונה ומה שבינהם

אחד מן הסימפטומים הנפוצים, הנגרמים בשל אורח חיים תזונתי לקוי בעולם המערבי, הוא צרבת. מחקרים מראים, כי צרבת היא לא רק מנת חלקם של מבוגרים או נשים בהריון, אלא היא עשויה להופיע בקרב כל חתכי האוכלוסייה, לפחות פעם אחת במהלך חייהם. תחושת הצריבה המלווה לעיתים בכאב דוקרני בבית החזה, קשיי נשימה, כאבי צוואר וגב ותחושת חמיצות נוראית בפה, סימפטומים הנגרמים בשל הצרבת, הופכים אותה לבעיה מאוד מטרידה.

אם כך, כיצד ניתן למנוע את הישנות התופעה? על כך ועוד, בכתבה הבאה.

אולם, טרם נעסוק בהבנת המושג צרבת, תחילה נברר מהו תפקידה של מערכת העיכול, הוושט והקיבה על הופעת הצרבת.

מהו תפקיד מערכת העיכול?
מערכת העיכול, אמונה על פירוק המזון הנכנס אל גופינו, עיבודו והעברתו אל המעי ואל התאים השונים בגוף. מערכת העיכול בנויה כצינור חלול ורציף, המתחיל בפה ומסתיים בפי הטבעת, הכולל בתוכו את האיברים הבאים: לוע, ושט, קיבה, לבלב, כבד, מעי דק, מעי גס ותריסריון.

מהו תפקיד הוושט והקיבה?
תהליך הפירוק הראשוני של המזון מתבצע בפה ובלוע, ומשם עובר המזון המפורק, אל עבר הוושט. הוושט הינו צינור ארוך, שמסלולו מתחיל בבית החזה, עובר דרך הסרעפת, אל הקיבה. תפקיד הוושט להעביר את המזון לקיבה, ולמנוע חזרה של חומצות מזון מפורקות חזרה לוושט (באמצעות סגר הוושט).

הקיבה אחראית על כמה תפקידים מרכזיים, והם: אחסון מזון, ספיגה חוזרת של נוזלים, עיבוד המזון והכנתו לקראת שלב פירוקו האנזימתי במעי, וכמו כן, הסביבה החומצית בקיבה מגנה על הגוף מפני חדירתם של חיידקים שמקורם במזון, ומנגד מנצלת סביבה חומצית זו כדי ליצור פעילות אנזימתית בחלל הקיבה המפרקת שומנים. הבעייתיות מתחילה כאשר חומצת הקיבה, הנקראת גם חומצה הידרוכלורית (HCI), עשויה לשבש את התהליך ולהוביל לידי חשיפה של צינור העיכול לחומצות הקיבה, וכך גורמת להחלשת מנגנון הסגר הוושטי ולמעבר של חומצות קיבה במעלה הוושט.

מהי צרבת?
צרבת היא סימפטום, המתרחש עקב תת הפרשה של מיצי קיבה, הגורמת לשיבוש מערכת העיכול, לשהייה של מזון בלתי מפורק בקיבה ולהיווצרות של גזים, המחלישים את השריר הטבעתי, האמון על סגירת המעבר בין הוושט לקיבה, וכך למעשה חודרות חומצות הקיבה לוושט. תחושת הצריבה או השריפה המורגשת לרוב בבית החזה ובחלל הפה, מופיעה בשל נגיעת חומצת הקיבה בוושט, היוצרת דלקת, הגורמת להופעת תחושת הכאב והצריבה.

חשוב לציין, כי לעיתים, צרבת עשויה להתפתח למחלת החזר קיבה וושטי (Gastroesophageal reflux disease). מצב דלקתי חמור המלווה בכאבים בחזה, תחושת צריבה, דימום מאזור הוושט ועוד. מלבד זאת, לעיתים כאב הצרבת, עשוי להיות דומה מאוד לכאב הנוצר בגין מחלות לב ולפיכך מומלץ מאוד להיבדק אצל רופא.

מהם התסמינים של צרבת?
התסמינים העשויים להיווצר עקב צרבת, הנם: תחושה של צריבה או שריפה בבית החזה, בגרון, בצוואר, בגב ועוד, תחושה חמוצה בפה, בחילה, הקאה, שלשול, סחרחורת, קשי נשימה, ליחה וחולשה.

מהן הסיבות להופעת צרבת?
כאמור, צרבת מופיעה כאשר חלה ירידה בחומציות הקיבה ובהפרשת אנזימי העיכול. עובדה, המובילה להפרשת כמויות יתרות של חומצה הידרוכלורית המחלישה את השוער הוושטי התחתון, האמון על חסימת המעבר בין הקיבה לוושט ולעליית חומצות הקיבה.

מלבד זאת, קיים קשר הדוק בין תזונה לקויה והופעת הצרבת. שכן, צריכה מוגברת של מזון חומצי מסוג: פירות הדר או עגבניות, חצילים, שום, בצל, צריכת מזון שמן, מתובל ומטוגן, צריכת אלכוהול, קפה ושוקולד, מעודדים את הגברת רמת החומציות בקיבה, ועלולים לפתח צרבת. מלבד זאת, צירופי מזון שגויים או מחסור תזונתי באנזימים, עשוי להקשות על העיכול ולתרום להתפתחות צרבת.

מעבר לכך, קיימים גורמים נוספים העשויים לגרום לצרבת, כגון: בעיות תפקודיות הפוגמות בפעילות התקינה של הקיבה, כגון: כיס מרה, כיב ובעיות לב או בעיות מסוג: עצירות מתמשכת הגורמת ללחץ על הקיבה.

כמו כן, צריכת הורמונים מסוג אסטרוגן או צריכת תרופות סותרות חומצה, תרופות לדיכאון ותרופות היסטימיניות, עשויות לתרום להיחלשות הסוגר הוושטי. ומעל לכל זאת, עישון עשוי אף הוא לתרום להחלשת שריר הסוגר הוושטי, ובכך להגביר את הסיכוי לצרבת. מצבי חרדה, לחץ ודאגה עשויים גם הם להגביר את החומציות בקיבה, כיוון שהאדרנלין המופרש בגינם, תורם לחומציות הקיבה.

כיצד ניתן לטפל בצרבת?
מלבד הטיפול התרופתי, ניתן לטפל בצרבת באמצעות תרופות מן הטבע, קרי, מזונות שהם אפקטיביים בהתגברות על תחושת הצרבת, ופעולות נוספות העשויות להקל על תחושת הצרבת, כגון:

אכילת שקדים - הידועים כתורמים להקלה על תחושת הצרבת.
אכילת בננה - המכילה נוגדי חומציות, ובכך מסייעת להקלת הצרבת.
אכילת כוסברה.
אכילת רימון.
כורכום - ידוע כמסייע בתהליך העיכול וכמונע חומציות בקיבה.
שתיית חליטת תה המורכבת מעלי תה קמומיל וזרעי שומר.
שתיית כוס מים המהולה בטיפות של שמן שום.
כרסום קוביית קרח.
מומלץ לשכב על הצד השמאלי של הגוף.

מדוע רצוי להימנע מטיפול תרופתי קונבנציונאלי של סותר חומצה? ראשית, טרם נעסוק בנזקים המיוחסים לנטילת תרופות המכילות חומרים סותרי חומצה, תחילה חשוב להתייחס לעובדה, כי רמת החומציות הנורמאלית בקיבה נעה בין PH 1.5 ל- PH 2.5, וכי רמת חומציות תקינה בקיבה היא חיונית לפעילות הנורמאלית של תהליך העיכול ופירוק החלבונים, ולפיכך, כל נסיגה מרמת החומציות הרצויה במערכת העיכול עשויה לשבש את תהליך העיכול בגוף, ולהביא לידי מחלות.

הטיפול התרופתי הקונבנציונאלי של שימוש בטבליות מציצה נגד צרבת, כגון: טאמס, מאלוקס ועוד, מכיל חומרים סותרי חומצה, הפועלים למען הפחתת חומציות הקיבה.

בטווח הקצר תרופות אלו משפרות את תחושת השריפה של הצרבת ומסייעות להפיג במהירות את התחושה הרעה. אולם, בטווח הארוך, שימוש בתרופות המכילות חומרים סותרי חומצה, משבש את רמות ה-PH בקיבה, ועקב כך, נגרם נזק למערכת העיכול, המוביל לשיבוש תהליך העיכול בגוף, עובדה המהווה קרקע פורייה להתפתחות מחלות בגוף ובמערכת העיכול.

שימוש קבוע בתרופות, המכילות סותרי חומצה, עשוי לגרום לנזק ממשי והרסני לגוף, זאת לנוכח הפרשה מוגברת של חומצות קיבה. כלומר, ההשפעה של סותרי החומצה היא הפוכה כיוון שהיא גורמת לגוף לייצר הפרשה עודפת של חומצות קיבה כחלק מתהליך הגנה של הגוף.

מהם הנזקים המיוחסים לתרופות המכילות חומרים סותרי חומצה?
פגיעה ביכולת הספיגה של מערכת העיכול, ועקב כך למחסור של וויטמינים בגוף.
שיבושים ביציאות ונזק לכבד.
פגיעה בחיידקי המעיים הטובים מסוג: "הלקוביצילוס", ומנגד תמרוץ חיידקי המעיים הרעים מסוג: "הביפידובקטריה".
מחלות אוטואימוניות (הנגרמות עקב אי איזון במערכת החיסון) כגון: לופוס, טרשת נפוצה, קוליטיס, קרון ועוד. כמו גם אלרגיות.
אסתמה, סוכרת, אולקוס, צליאק, זיהום פטרייתי ועוד.
תרופות סותרות חומצה המכילות: * נתרן דו פחמני- עלולות להוביל לאבנים בכליות, חוסר איזון ברמת ה-PH בגוף, הקאות, כאבי ראש, בחילות וכמות חורגת של נתרן בגוף.
* אלומיניום- עלולות (בשימוש קבוע) להוביל למחלות ניוון מסוג פרקינסון, אלצהיימר ועוד. *סידן קרבונט- עלולות להוביל לאבנים בכליות, אי החלמה או עיכוב בהחלמת כיב קיבה ושיבושים בספיגת ויטמין B12 וברזל.

כיצד ניתן למנוע את הישנות התופעה?
על מנת למנוע את הישנות הצרבת יש לסגל הרגלי תזונה בריאים יותר ואורח חיים שונה.

הנה כמה המלצות ל"מצוות עשה ואל תעשה" בנושא מניעת צרבת:
אכול מזון חי, טבעי, אורגני ולא מבושל.
שתה, מדי בוקר (על קיבה ריקה) מיץ עשב חיטה, הידוע כאנטי אוקסידנט, המטהר את הגוף מרעלים ובקטריות, מאיץ את פעילות חילוף החומרים בגוף, מטהר את הכבד, אנטי בקטריאלי, מסייע לפעילות המעיים ועוד.
הקפד על תזונה, העשירה בירקות ובסיבים תזונתיים כגון: סלרי, גזר, כרוב, חסה, נבטים, פירות ועוד.
אחת לתקופה בצע שטיפת מעי- הידרוקולוניק (שטיפת המעי באמצעות החדרת מים בלחץ נמוך) שיטה המסייעת בטיפול בכיבים וטפילי מעיים, ניקוי רעלים שהצטברו במהלך השנים במעי, מסייע בהפחתת משקל, תורם להאצת תהליך המטבוליזם בגוף, ותורם לתחושת היטהרות הגוף והנפש
הקפד על צירופי מזון נכונים.
הקפד על שתייה מרובה של מים.
אכול מספר ארוחות קטנות במשך היום, עובדה המסייעת במניעת חומציות מוגברת בקיבה.
הקפד לאכול רק כשאתה רגוע ושליו.
יש לשתות חצי שעה לפני כל ארוחה וכשעה אחרי כל ארוחה, אך לא במהלכה.
הימנע מצריכת חלב ומוצריו, וכחלופה שתה חלב שקדים או חלב שומשום, ממרח אגוזים או ממרח זרעים.
הקפד על ביצוע הליכה כרבע שעה לאחר הארוחה (פעילות העשויה למנוע צרבת), כמו גם פעילות גופנית יום יומית.
הפחת ממשקלך וכך תפחית את הלחץ הנתון על הקיבה.
הימנע ממזונות מעובדים, משקאות מוגזים, מוצרים המכילים קפאין, אלכוהול, עישון, מזון מטוגן ושמן, סוכר, שוקולד או ממתקים, בשר ותבלונים חריפים.
מומלץ לא לשכב במיטה לאחר הארוחה.
הקפד להימנע מאכילה שלוש שעות לפני השינה.

לסיכום, המפתח למניעת צרבת ובעיות קיבה טמון בנכונות לסגל אורח חיים בריא ומאוזן יותר לגוף ולנפש. חוות הבריאות "מצפה אלומות" מקנה לך את הכלים, הידע והפרקטיקה לניהול אורח חיים אלטרנטיבי, טבעי, אורגני ובריא באמצעות סדרה של סדנאות מקצועיות מגוונות, המקנות לך את הכלים לחיים בריאים, איכותיים וטבעיים יותר.

אורחים שמגיעים אלינו עם בעיות של צרבת או רפלוקס מעידים על כך שאינם חשים בתסמיני הצרבת במהלך השהייה אצלנו למרות שהפסיקו ליטול סותרי חומצה, הודות לתזונה המיוחדת.

הדפס   הוסף למועדפים  

משפרי איכות חיים

גוף ונפש
הפגת מתחים
עייפות כרונית
חיזוק המערכת החיסונית

אתגרים רפואיים

סוכרת
כולסטרול
לחץ דם
לחץ דם גבוה
שומנים בדם

תזונה נכונה

סדנאות תזונה נכונה
דיאטה טבעית
מזון חי – raw food
מתכוני בריאות
דיאטה עם מצפה אלומות
אכילת יתר

שיטת מצפה אלומות

שיטת אן ויגמור
ניקוי רעלים
צום מיצים
הידרוקולוניק (קולון הידרותרפיה)
עשב חיטה

שירותים נוספים

חנות טבע
טיפולי קוסמטיקה טבעית
מרכז טיפולים הוליסטיים
בואו להתייעץ בפורום תזונה נכונה

אודותינו ויצירת קשר

אודות חוות הבריאות
תנאי שימוש
צור קשר
איך מגיעים

© כל הזכויות שמורות 2006-2013, חוות הבריאות מצפה אלומות תזונה נכונה, טבעית ובריאה. טל: 04-6653364, כתובת: מצפה אלומות, ת.ד. 41 קיבוץ אלומות, 15223 | מפת אתר

facebook google+ youtube

סידיטק - בניית אתרים :singed by  כתום – שיווק באינטרנט קידום אתרים