כיצד מנביטים?

לאחרונה אנחנו שומעים רבות על יתרונות ההנבטה. במה באמת מועילה ההנבטה ומהן הדרכים הטובות ביותר לבצע אותה?

זרעי קטניות ודגנים מונבטים הם אוכל טבעי מעולה ומזין. בתהליך הנבטה נוצרים בזרע אנזימים רבים. נוצרים ומתוספים ויטמינים, חלבון מתפרק לחומצות אמינו וחלק מהעמילן הופך לסוכר. מסיבה זו הנבטים קלים לעיכול יותר מזרעים מבושלים שלא הונבטו קודם לכן. בתהליך הנבטה מתעורר הזרע מתרדמה, וזאת הודות למגע עם מים. בתהליך זה משתחררים מעכבי האנזימים שבתוך הזרע. מעכבי אנזימים מונעים מהזרע לנבוט, כל עוד אין נוכחות של מים.

הנבטת זרעים וקטניות מגדילה את כמויות הויטמינים C,B,E ו-A מ-4 ל-10 פעמים. העמילן משתנה לסוכר – מה שמעניק לגוף אנרגיה מהירה. הנבטים מכילים הרבה פחות קלוריות מאחיהם הלא מונבטים. כשהנבטים מוכנים אפשר להוסיפם לכריכים במקום חסה, להוסיפם לסלטים ולמאכלי ירקות, ולרסק אותם עם מיץ עגבניות, מיץ פירות או חלב. אפשר להוסיפם גם כקישוט למרק.
הנבטים מכילים שפע של אנזימים שהתעוררו במהלך תהליך ההנבטה. האנזימים חיוניים לכל תא ותא בגוף כדי להמשיך ולהתקיים. ככל שנקבל יותר אנזימים מהמזון, כך פעילותם של אנזימים שונים בגוף תתחזק ותשתפר בהתמדה. נבטים מחזקים את המערכת החיסונית וחשובים לבניית תאים חדשים ( במיוחד חשוב הדבר לחולי סרטן העוברים טיפולים). כמו כן, צריכה של אנזימים שמקורם הוא מזון חימשפרת תפקוד מערכות שונות בגוף כגון נשימת התאים, מניעת תהליכי חימצון בגוף, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בתהליך עיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות ומזעור נזקים של השפעת קרינה.

בנוסף בחודשי החורף הקרים, כשלא ניתן להשיג פירות וירקות טריים שגדלים רק בעונה החמה, הנבטים הם מקור יוצא מן הכלל לויטמינים השונים (A,B,C)

קיימים שני סוגי הנבטה: נבטים ונבטוטים. נבטים אפשר להנביט במשך מספר ימים (3-7 ימים) עד שמגיעים לאורך 4-5 ס"מ ויותר. נבטוטים מנביטים משך זמן קצר יותר (למשל חומוס, עדשים, סוגי שעועית שונים) עד שהנבטוט מגיע בערך לגובה 1ס"מ. ניתן להנביט כמעט את כל סוגי הזרעים, הדגנים והאגוזים, וכן הקטניות למיניהם. יש להקפיד שהם יהיו מגידול ללא ריסוסים. זרעים שטופלו בחום, או כאלה ששבורים, לא יצלחו. לכן יש לברור אותם תחילה ולסלקם, היות ואלו עלולים להירקב ולקלקל את היבול כולו. יש מיני אגוזים וזרעים שעדיף להנביטם רק כנבטוט, לא יותר מ-1/4-1 ס"מ, אחרת יהפכו למרירים (שקדים, אגוזי לוז, בוטנים, זרעי חמניה קלופים, תירס, זרעי דלעת, דלורית, שומשום).

ההנצה מעלה את הערך התזונתי של אותם זרעים. לדוגמא, כשפיצוחים (אגוזים וגרעינים) למיניהם אינם קלויים כ-10% מערכם התזונתי ניתן לעיכול. השריה במשך הלילה מעלה את האחוז ל-20%, וכשהם בצורת חלב שקדים, זרעים וכדומה, הערך עולה ל-40%.כל הדרוש הוא השריה במשך הלילה, ניקוז המים בבוקר (אותם חבל לזרוק; ניתן להשתמש במים להשקיית עציצים). לאחר הנצה של יומיים יגדל הערך התזונתי של האגוזים והזרעים פי שתיים.

נבטי אלפלפא (אספסת) ותלתן עשירים מאד בסידן ובזרחן ומכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. הם מכילים ויטמינים (K, D, C, 3B, 2B, A), כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו חיוניות) וסיבים תזונתיים. טובים במיוחד לסובלים מבעיות של עצמות כמו שברים, אוסטאופרוזיס, נקעים, וכן לבעיות של קרישת דם. חשוב גם לנשים מיניקות להגברת החלב. מכילים ויטמינים אנטי סרטניים. נבטי התלתן והאספסת תורמים להורדת רמת השומנים בדם, הורדת הכולסטרול "הרע" ולהעלאת הכולסטרול "הטוב".

נבטי ברוקולי מכילים שפע של נוגדי חימצון המגינים על החומר התורשתי מהשפעתם המזיקה של חומרים מסרטנים. מעודדים ייצור אנזימים נוגדי-סרטן בתאי הגוף. עשירים במרכיבים שפעילותם אנטי סרטנית, המרפאים סרטן עור וסרטן דם. נבטי ברוקולי תורמים למניעת התפתחות יתר לחץ דם ומחלות לב שונות. הם מספקים הגנה על הלב והכליות מדלקות ומאפשרים ריפוי כיבי קיבה באמצעות השמדת גורמי המחלה (הליקובקטר).

נבטי חמניות מכילים את חומצות השומן החיוניות מסוג אומגה 6. עשירים בויטמינים מסוג D, E,B-Complex , חומצה פולית ופנטוטנית וכולין. מכילים רמות סבירות של סידן, ברזל ומנגן המונעים בריחת מינרלים מהעצמות ותורמים לריפוי הסתיידות העורקים.

נבטי כוסמת מכילים ויטמינים, מינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן ואבץ), חלבונים מאוזנים, רמות גבוהות של חומצת האמינו ליזין, אנזימים פעילים, מונעי חימצון ופלבנואידים כמו רוטין (Rutin), אשר מרגיעים אלרגיות, מחסנים מפני פטריות וחיידקים, מרפאים מחלות בדרכי השתן, שומרים על שלמות דפנות כלי הדם, מגוננים מפני סרטן ומנקים את הרקמות מרעלנים.

נבט חיטה עשיר במיוחד בויטמיני 2B, 1B, E ויש בו הרבה ברזל ואבץ. צריכתו מומלצת במיוחד לנשים הרות ומיניקות, לילדים, לסובלים מאקנה או מעור יבש, אנמיה, לאיזון הורמונלי, לתקופת גיל המעבר ולהרגעה. ישנו גם עשב החיטה שהינו מצוין אך משמש למטרות אחרות.

נבטי ונבטוטי חרדל מכילים מינרלים, ויטמינים (C,A) ואליל-איזותיאוציאנטים אשר מגוננים על החומר התורשתי (DNA) בכל תאי הגוף, מפעילים אנזימים מפרקי רעלנים, מגוננים מפני סרטן ומרפאים הצטננות.

נבטי ונבטוטי הדגנים מכילים חלבון איכותי, מינרלים, (סידן, אשלגן, אבץ, זרחן ומגנזיום) וויטמינים (A, K, E, C, 6B, 3B, 2B, 1B) ברי ספיגה, אנזימים פעילים, ביופלבנואידים ומרכיבים נוספים המרפאים הפרעות עצביות ונפשיות.

נבטי ונבטוטי עדשים ירוקים/חומים/שחורים מכילים חלבון איכותי ומאוזן, נוגדי חימצון, אנזימים, ויטמינים (2B, 1B, A, E, C, 12B, 3B, 9B),מינרלים (ברזל, מגנזיום, נתרן, סידן, זרחן) אשר מונעים יציאת מינרלים מהעצמות, מרפאים חוסר דם ומסייעים לבניית רקמות.

נבטוטי שעועית מונג (מאש) ואזוקי (מכילים חלבון איכותי ומאוזן (19 חומצות אמינו), מונעי חימצון, אנזימים פעילים, כולין, ויטמינים (E, C, 12B, 3B, 2B, 1B, A), ומינרלים (סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ומגנזיום) ברי-ספיגה מסייעים לתחזוק ולבניה של הרקמות. בנבטוטי השעועית מצויים פלבנואידים כאיזוליקויריטיגנין אשר מגוננים מפני סרטן ריאות ושד.

נבטי ונבטוטי חילבה עשירים בנוגדי חימצון, חלבון איכותי, מינרלים (ברזל וזרחן), ויטמינים (D, 5B, 2B, 1B ,A) כולין וספונינים אשר מרפאים דלקות בדרכי השתן, מגבירים ייצור חלב במיניקות, מבטלים יצירת גזים במערכת העיכול, מנקים את הכבד, מורידים רמות סוכר בדם ומרככים את העור (טובים לגמילה מהתמכרויות למתוקים).

תהליך ההנבטה:
משתמשים בצנצנת מיץ או אחרת.
יום 1 – שורים 1 כף זרעים או 1/3 כוס פולים ב-4 כוסות מים פושרים למשך הלילה.
יום 2 – מנקזים את הזרעים היטב במסננת (אפשר להשקות במים אלה את העציצים). שוטפים אותם ומחזירים לצנצנת. מכסים את הצנצנת בפיסת גרב ניילון או אריג רשת אחר. מחזקים בגומיה ומניחים את הצנצנת במקום אפל (בארון במטבח) כשהיא מוטית על צידה.
יום 3 ואילך – שוטפים את הזרעים 2-3 פעמים ביום (במזג אויר חם עדיף 33 פעמים) ע"י הזרמת מים דרך הרשת והפיכת הצנצנת לצורך ניקוזם. מנערים את הצנצנת כדי להפריד בין הזרעים. אם מנביטים זרעים, רואים כיצד אלה שנבטו צפים לאחר ימים אחדים על פני המים כאשר ממלאים את הצנצנת, וה"מתים" שוקעים אל הקרקעית. הופכים את הזרעים הנובטים למסננת ומשליכים את המתים. מחזירים את הזרעים הנובטים אל הצנצנת להמשיך בהנבטה, אם צריך.

כשהנבטים מוכנים, מאחסנים אותם במקרר במיכל מכוסה. כדי להגדיל את איכותם התזונתית, אפשר להניחם לשעות אחדות בשמש כדי שיוריקו (כלורופיל) לפני איחסונם במקרר. הקפידו לנקות ולחטא (אם אפשר) את המיכל, לפני כל מחזור הנבטה חדש.

הערה: קצת קשה להנביט אלפלפא.

ישנם 3 סוגי נבטים הגדלים באדמה לאחר ההשריה:
נבט חיטה – צומח לעשב חיטה (להשרות 6 שעות)
נבט חמניה (לא מקולף) – צומח לנבט ירוק עשיר בכלורופיל (להשרות 8 שעות)
נבט כוסמת (לא מקולפת) – צומח לנבט ירוק עשיר בכלורופיל להשרות 6 שעות).

שלושת הנבטים הללו עשירים ביותר בערכים תזונתיים ומהווים מרכיב חיוני וחשוב מאד בתזונת מצפה אלומות. לאחר ההשריה, זורעים אותם על מגש הנבטה עם תערובת קומפוסט. מכסים בשכבה דקה של אדמה ומשקים פעמיים ביום. ביומיים הראשונים מכסים את המגש, כדי שהנבט ינבוט בחושך. ביום השלישי, או כאשר רואים ניצנים מבצבצים, מסירים את המכסה ומשאירים באור (לא שמש ישירה). ממשיכים להנביט 5-6 ימים עד שמקבלים גבעולים עם עלים ירוקים, בערך בגובה 10 ס"מ.

לוח זמנים להנבטה

הזן

כמות יבשה

זמן השריה

זמן הנבטה

תנובה

הערות

אזוקי

½ כוס

12 שעות

3-5 ימים

4 כוסות

קל להנבטה

אלפלפא

3 כפות

4-6 שעות

4-6 ימים

4 כוסות

להציב באור יומיים לפני הקטיף

אפונה ירוקה

½1כוסות

8 שעות

2-3 ימים

4 כוסות

להשתמש באפונים שלמים

גריסים

1 כוס

6 שעות

12 שעות

2.1/2 כוסות

רק דגן מקולף

דוחן

1 כוס

5 שעות

12 שעות

3 כוסות

 

זרעי דלעת

1 כוס

4 שעות

1 יום

2 כוסות

מתנפח, לא נובט

חומוס

1 כוס

12 שעות

2-3 ימים

4 כוסות

 

חיטה

1 כוס

6 שעות

2-3 ימים

3 כוסות

 

חילבה

¼ כוס

6 שעות

3-5 ימים

4 כוסות

טעם חריף, לערבב עם זרעים אחרים

חמניה

1 כוס

6 שעות

24 שעות

2 כוסות

 

כוסמת

1 כוס

6 שעות

24 שעות

2 כוסות

מאש

1/3 כוס

8 שעות

3 ימים

4 כוסות

לגדל בחושך, לשטוף במים קרים

עדשים

¾ כוס

8 שעות

3-5 ימים

4 כוסות

 

צנונית

3

4-6 שעות

4-5 ימים

4 כוסות

חריף, טוב לערבב עם סוגים אחרים

קינואה

1 כוס

3 שעות

1 יום

3 כוסות

 

שומשום

1 כוס

4 שעות

12 שעות

4 כוסות

הופך מריר אם נובט זמן רב

שיפון

1 כוס

6 שעות

2-3 ימים

3 כוסות

 

שקדים

1 כוס

12 שעות

1 יום

 

מתנפח, לא נובט